Heeft jouw website nog steeds pagina’s met lange lappen tekst? Heb je al eens aan videoscribe of whiteboard animation gedacht?

Een videoscribe bestaat uit eenvoudige tekeningen op een witte achtergrond. De kijker ziet de tekening voor zijn ogen ontstaan. Videoscribe is een manier om complexe zaken uit te leggen, een instructie te geven of een merk te promoten.

Een paar van mijn favoriete videoscribes:

1) Canadian Cancer Society

Dit vind ik zelf het beste voorbeeld. Het begint direct interactief. De voice-over stem is prettig om naar te luisteren, rustig en ontspannen. En belangrijk: de stem praat mét je en niet tegen je.

Beeld en voice-over sluiten goed op elkaar aan. Voldoende afwisseling in kleurgebruik en tussen tekst en tekeningen. De tekeningen zijn eigen, origineel en daardoor verrassend. De videoscribe duurt relatief lang (9.47 min), maar is beslist niet saai!

2)Mashable

In deze videoscribe presenteert Mashable in minder dan 3 minuten de geschiedenis van Facebook.
Deze videoscribe heeft geen voice-over maar de opgewekte muziek leidt je door het verhaal. Ook hier passeren eigen, originele illustraties (geen stockbeeld) de revue en ditmaal duidelijk op het ritme van de muziek. De data lopen als rode draad door deze scribe, waarin alle Facebook-successen als hapklare stukken voorbij komen. Dat maakt het aangenaam om naar te kijken en wekt nieuwsgierigheid naar meer. Je krijgt letterlijk een bedrijf in beweging voorgeschoteld.

Nederlandstalige voorbeelden?

Goede Nederlandstalige voorbeelden zijn nog schaars. Tijd om daar verandering in te brengen. Een paar goede voorbeelden vond ik wel bij het Belgische Storylab, die moeilijke onderwerpen als Microkrediet en Crowdfunding via een videoscribe hebben uitgelegd. De voice-over geeft veel informatie, maar omdat er tegelijkertijd getekend wordt, komt de boodschap over.

Houd de aandacht vast

Een videoscribe bevat geen flashy effecten, geen overdreven bewegende beelden. Dat is allemaal niet nodig, want naar een goede videoscribe blijf je kijken. Je nieuwsgierigheid blijft gewekt: wat is hij nu aan het tekenen? Pak je het origineel aan, bijvoorbeeld door eigen illustraties toe te voegen, dan is het bovendien gewilde content om te delen op sociale media.

Aantrekkelijker dan een pratend hoofd

De boodschap blijft beter hangen in vergelijking met geschreven tekst. En: hoeveel video’s zijn er niet waarbij je minutenlang naar een pratende deskundige zit te kijken? Dat verveelt snel.

Probeer het zelf

Je hoeft geen tekenaar of programmeur te zijn om videoscribe te gebruiken. Er bestaan programma’s die het hele pakket al in zich hebben: illustraties, voice-overs, tekeneffecten en muziek. Je kunt ook eigen foto’s, illustraties en teksten gebruiken.

Je kunt zelf redelijk snel een videoscribe maken op een gratis demosite. Uiteraard bieden betaalde versies veel meer mogelijkheden: Videoscribe.com, GoAnimate.com of Powtoon.com. Met een beetje instructie kun je een heel eind komen en hoeft er dus niet per se een (duur) bureau aan te pas te komen. Zeker de moeite waard (en leuk!) om eens te proberen.

4 tips: Waar moet je opletten?

1) Zorg voor een verhaal

Het geheim van een goede scribe is een goed script. Eigenlijk is dat niet anders dan wanneer je met ‘gewone’video aan de slag gaat. Dat betekent dat je van tevoren in detail helder moet hebben wat je gaat vertellen, maar vooral hoe je dat gaat vertellen: met welke woorden, beelden, tone of voice en in welke volgorde. Woord en beeld corresponderen met elkaar.

Communiceer geen lijstje van losse feiten, maar giet ze in een verhaal. Daarbij neem je de kijker mee in je gedachtegang. Gebruik woorden als ‘daarom’, ‘maar’ en ‘ondertussen’ om het verhaal te structureren en vlot te laten verlopen. Tony Zhou is expert op het gebied van video essays, bekijk zijn tips in deze video.

2) Gebruik de juiste woorden

Sluit aan bij het taalgebruik van je bezoeker. Gebruik geen vakjargon, maar de woorden die jouw kijkers elke dag gebruiken en waarmee ze dus vertrouwd zijn. Houd het kort. Het helpt om de tekst hardop voor te lezen.

3) Voer een gesprek

Praat met je bezoeker en niet tegen je bezoeker. Dat betekent dat je vragen kunt stellen, ook als je die zelf beantwoordt. Een gesprek heeft altijd tweerichtingsverkeer. Doe alsof je je verhaal vertelt aan iemand die je goed kent. Schrijf alsof je alleen tegen hem praat. Dit heet ‘conversational content’ en is voor videoscribe belangrijk, om een eerlijk en natuurlijke voice-over te creëren.

4) Overdrijf niet

Zeg vooral niet hoe goed je bent en vermijd superlatieven als beste, mooiste etc. Zeker bij videoscribes met marketingdoeleinden. Videoscribe is heel direct, en door ‘opdeborstgeklop’ haken mensen dus ook direct af.

Aan de slag?

Ga jij videoscribe gebruiken? Of ken je goede (Nederlandstalige) voorbeelden? Ik ben benieuwd. Laat een reactie achter onderaan dit blog.


13.109 keer gelezen Geschreven door en
2 comments
Rudy Beers
Rudy Beers

Goed artikel, leuk om de verschillende voorbeelden te bekijken. Het valt me op dat nog weinig MKB bedrijven gebruik maken van deze whiteboard animaties. Het gebruik van video als ondersteuning op de al bestaande content op websites is binnen onze klantenkring tot nu toe nog niet echt los gekomen. Veel mensen schrikken van de relatief hoge kosten wanneer een bedrijf wordt ingeschakeld om goed videomateriaal te schieten en stellen dit uit. En van uitstel.. Ik ben benieuwd wanneer deze vorm van content een echte vlucht gaat nemen.

Martijn Bloksma
Martijn Bloksma

Leuk artikel, mooi dat je aandacht schenkt aan whiteboard animaties! Voor Nederlandstalige voorbeelden moet je écht kijken op het YouTube kanaal van Elevator Productions: https://www.youtube.com/channel/UCV76RjI5Z9BoKnbbNWmoV0A Wij werken veel (en graag) met ze samen. In tegenstelling tot anderen werken zij met echte tekenaars en tekeningen. Niet met tekensoftware dus, echt vakwerk!